VKVisie
Tijdschrift van de Vrij-Katholieke Kerk in Nederland

Home Boven Volgende

Nieuws uit de
Nederlandse kerkprovincie

+Philip

Zaterdag 19 mei jl. vond in het Circustheater te Scheveningen een jaarlijks terugkerend spiritueel gericht Symposium plaats. Bijzonder goed georganiseerd door de bekende Uitgeverij Ankh-Hermes, met als thema: DE CHRISTUS IN ONS - Christendom als inwijdingsweg, met centraal drie bekende gnostische sprekers: Willem Glaudemans, Johan Pameijer, Jacob Slavenburg en Hans Stolp. Het Symposium stond onder leiding van Karen Hamaker-Zondag, auteur en medewerker van Prana.

Tevens werden drie nieuwe boeken ten doop gehouden. Van Jacob Slavenburg: Het openvallend testament, Nieuwe bronnen over Jezus en de vrouw uit Magdala, van Hans Stolp: De geboorte van Christus in ons - Een moderne inwijdingsweg, en van Johan M. Pameijer, onze eerst-aanwezend priester in Raalte: De schatkamer van het Licht. Zo'n 1100 mensen luisterden met invoelbare interesse naar deze drie sprekers, die met inleidingen van een hoog gelijkgericht spiritueel gehalte inhoud aan bovenvermeld thema gaven.

Met warme gevoelens denk ik terug aan de liefdevolle en bevlogen wijze waarop onze priester Johan de inhoud van zijn boek over het voetlicht bracht en het Gnostisch-Christelijk gedachtengoed van onze kerk, dat in feite een aloude universele wijsheidsscholingsweg is, in heldere bewoordingen bij de toehoorders binnenbracht. Jammer dat er slechts weinigen uit onze Kerkprovincie aanwezig waren, want hier werd op heel subtiele en uiterst verantwoorde wijze inhoud gegeven aan onze liturgische woord- en beeldvorming binnen de zeven sacramenten. Zijn boek De Schatkamer van het Licht beveel u allen, maar speciaal zij, die de opleiding volgen, warm aan!

Mijn meestal wekelijkse tochten langs onze kerkgemeenten brachten mij op 11 maart wederom in onze Naardense kerkgemeente, alwaar onze zeer trouwe en bescheiden altaarmedewerker én thesaurier van onze kerkprovincie, Chris de Moraaz Imans, de subdiaken-wijding mocht ontvangen.

Op 14 maart jl. mocht ik temidden van velen uit onze kerkprovincie Kiddy van Brakel onze liefdevolle gedachten meezenden tijdens de Requiem-mis die ik in onze Haagse Kerk mocht opdragen. Zij was naast haar man, die vele jaren regionaris was in onze kerkprovincie, een rots in de branding en tot haar laatste ademtocht een trouw zich heel gevend lid van onze kerk. Moge Hoger Licht haar op haar weg in het Christuslicht vergezellen.

Op 18 maart was ik in onze kerkgemeente Rotterdam, toegewijd aan St. Franciscus, alwaar Maja van Vredendaal-Zeijdel opgenomen werd in het gewijde ambt van Klerk en Ronald Engelse de wijding tot subdiaken ontving.

Op 1 april mochten in onze Haagse kerkgemeente, toegewijd aan St. Albaan, Art van Remundt en Charles Eijsbach de klerkwijding ontvangen en tevens werd door mij aan de Rotterdamse altaarmedewerker Arie Olree de wijding tot acoliet verleend.

Op Palmzondag mocht ik te midden van onze Naardense gemeente, in tegenwoordigstelling in het heden, het palmtakmysterie beleven. De zinsnede in het gebed, alvorens de uitreiking plaatsvindt: "O God, Die hetgeen verspreid is, bijeengaart en hetgeen vergaard is bewaart", geeft op wonderschone wijze weer, onze ziele-pelgrimstocht van ver in nu en van nu in verder, waarbij wij steeds weer in ons gewone dagelijkse leven bladeren in ons eigen palmtakbladerenboek.

Op Witte Donderdag vond opnieuw, zoals ieder jaar, de eeuwenoude ceremonie plaats van het wijden van de oliën. Onze e.a. priester Frits Evelein van onze Haagse Kerkgemeente, citeer ik even uit zijn mededelingenblad van maart 2001, omdat het mij bijzonder verheugt, dat de diepere betekenisvolle achtergronden van de bijzondere mysterieweg die deze onderscheidene oliën een jaar lang door onze twaalf kerkgemeenten gaan, hier eveneens zo treffend worden weergegeven:

"Olie is het uitgelezen middel voor verbinding. Zo is er de olie der catechumenen, die stimuleert de geestelijke verbinding tussen de gemeenteleden. Het is de olie die gebruikt wordt bij de Doop. Het heilig Chrisma verbindt ons met het mystieke lichaam van Onze Heer De Christus. Dit kunnen wij zien als Zijn geestelijke sfeer over de aarde en mensheid. In zijn geestelijke aura straalt hij inspiratie, genezing en liefde uit over alles wat leeft en bestaat. Het heilig Chrisma verbindt ons op een bepaalde wijze hieraan. Het teken van het kruis gemaakt met Chrisma blijft gedurende onze gehele incarnatie als teken zichtbaar in onze aura. Tot slot is er de olie van de zieken. Het is het verbindingsmiddel tussen onze geestelijke en stoffelijke mens en laat de krachten in ons harmonieus werken. Het reguleert de geestelijke energiestromen in onze aura. Op Witte Donderdag herdenken wij tevens de instelling van het sacrament en bovenal de geestelijke broederschap. Deze geestelijke broederschap, die wij als gemeente mystiek bezien vormen, is te zien als een heilige graal waarin het goddelijk leven wordt opgevangen."

Ook was het een wonderschone ervaring op deze zelfde Witte Donderdag aan vijf liefdevolle mensen in onze Haagse Kerkgemeente het Heilig Vormsel te mogen toekennen. Op onderstaande foto staan diegenen, die deze verdiepende aanschakeling mochten ontvangen.

Ook was het vervolgens een warmvoelend gebeuren, zonder speciale wijdingsinvullingen op 15, 22 en 29 april jl., resp. Pasen, Beloken Pasen en de tweede zondag na Pasen in onze Kerkgemeenten Utrecht, Arnhem en Bloemendaal/Haarlem, temidden van véle lieve geïnspireerde leden en belangstellenden aanwezig te mogen zijn en de H. Mis te mogen opdragen. Daarbij steeds bijgestaan door, als bekwame stafdrager, mijn lieve echtgenote Frida. Die tevens allen bijzonder hartelijk dankt voor de vele goede wensen die zij op haar verjaardag op 8 mei jl. mocht ontvangen. Het deed haar bijzonder goed, dat zovelen aan haar gedacht hebben.

Ook vermeldenswaard is mijn jaarlijks bezoek aan onze kleine kerkgemeente in Maastricht, eveneens toegewijd aan St. Franciscus, die met haar zeer toegewijde priester Theo Werink, die naast zijn drukke profane werkzaamheden toch nog kans ziet in andere gemeenten te celebreren, steeds op Hemelvaartsdag warmvoelende feestelijke uren met ook velen van buiten de kerkgemeente weet te organiseren.

Na de Evangelielezing mocht ik aan de zeer jonge altaarmedewerker Marco Brok het Heilig Vormsel toekennen.

Met de traditionele landdag in het zicht, waarop ik u allen weer hoop te mogen begroeten, beëindig ik deze berichten uit onze kerkgemeenten.