VKVisie
Tijdschrift van de Vrij-Katholieke Kerk in Nederland

Vorige Home Boven Volgende

boeken.jpg (2396 bytes)Boeken

Tom van den Boogaard

Wanneer de zon haar adem tot in het diepst van de aarde doet uitvloeien beleven ook wij die naar binnen gekeerde en verstilde sfeer die zich bijzonder er toe leent om, misschien wat vaker dan anders, een mooi boek ter hand te nemen. Een mensenhart is in deze tijd ontvankelijker voor woorden die het hart raken en ook meer in staat die in zich op te nemen.

Een goed moment dus om op zoektocht te gaan in boekwinkel of bibliotheek. Het is ondoenlijk om de veelheid aan verschenen boeken hier de revue te laten passeren, maar de volgende suggesties kunnen u wellicht op weg helpen.

Hein Stufkens heeft zich door eerdere publicaties (‘Heimwee naar God’, ‘Weg van Gnosis’, ‘Het Sacrament van Sophie’ en ‘Mededogen als menselijke bestemming’) doen kennen als een schrijver uit het hart. Wat in eenvoudige, maar vaak verfijnde, woorden opwelt is de getuigenis van een door de mystiek geraakte en gevormde mens. Voor velen herkenbaar en verrijkend. Zo ook het onlangs verschenen boekje ‘In liefde leven’. Een boekje dat voor iedereen verstaanbaar is. Het helpt om de stap te maken van egocentriciteit naar liefde. Voor wie genoeg heeft van al die mooie woorden over de liefde en liever op weg wil gaan om zelf in liefde te leven of op die weg ondersteund wil worden doet zichzelf een plezier met dit boek. Een heerlijk boekje om meditatief te lezen.

Ook in het boek van Paul Ferrini ‘Liefhebben zonder voorwaarden’ staat het thema liefde centraal. Eerst zullen wij onszelf onvoorwaardelijke liefde moeten kunnen geven, zo stelt hij, daarna pas zullen we onze medemens op diezelfde onvoorwaardelijke manier kunnen liefhebben. Voor velen lijkt dat een niet gemakkelijke weg, maar Ferrini laat zien dat onvoorwaardelijke liefde eigenlijk heel gewoon een deel is van onze aard: ‘Omdat het licht in ons is, kan het niet weigeren stralend te schijnen wanneer we er een beroep op doen’. De schrijver vond zijn inspiratie in A Course in Miracles (dat komend jaar in een Nederlandse vertaling zal verschijnen), en schreef het boek als een reflectie van het Christusbewustzijn zoals hij dat ervaart en waarin hij de lezer wil meevoeren.

Geïnspireerde boodschappen in boekvorm lijken elkaar in een steeds hoger tempo op te volgen. De ongeziene wereld wil de mens (mensheid) kennelijk wijzen op zijn latente mogelijkheden, niet alleen te nutte van persoonlijke ontwikkeling, maar vooral ook ter voorbereiding op de taak die de mens heeft in een groter gebeuren. ‘Gewekt door het licht’, van de schrijver Ken Carey, wordt bevonden als een zuiver voorbeeld van ‘gechannelde kennis’ binnen de christelijke traditie. Deze kennis is dan onderdeel van het grote allesomvattende bewustzijn en geeft vorm aan het groeiende besef dat onzichtbare patronen, dwars door stof en geest heen, werkzaam zijn en voor de ‘aandachtigen’ onder ons herkenbaar en vertaalbaar zijn. Verbanden aanbrengen in ecologisch, politiek en spiritueel opzicht is een rijpingsproces van de mens als eenling tot een mens als schakel in het totale evolutieproces.

Zo kan de vraag gesteld worden of de tegengestelde werelden van wetenschap en religie met elkaar verzoend kunnen worden. Ja, zegt Ken Wilber. Als we de verwondering als uitgangspunt nemen kan dat. Verwondering is de basis voor wetenschap en opent de poorten voor een zoektocht naar het goddelijke. In ‘De integratie van wetenschap en religie’ probeert Wilber de gemeenschappelijke grondslag te vinden voor wetenschappelijke disciplines en religieuze tradities. Voor diegenen die enige diepgang niet schuwen kan dit een blikverruimend boek zijn.

Tarotkaarten oefenen op velen een merkwaardige kracht uit en weerspiegelen vaak op een wonderbaarlijke manier de bewustzijnstoestand van de beschouwer. Enige tijd geleden mocht ik deze rubriek het boek De Tarot in de herstelde orde onder de aandacht brengen. Nu heeft Onno Docters van Leeuwen, medeauteur van het hiervoor genoemd boek, een nieuw boek het licht doen zien waarin de arcana van de Tarot op een verrassende wijze voorzien zijn van teksten uit de bijbel (ook uit apocriefe boeken als het Thomas–evangelie) en andere meditatieve teksten. De Tarot en de Bijbel geeft nieuw inzicht in de esoterische betekenis van de Tarot-arcana en brengt bijbelse archetypen tot leven.

Eveneens bij Servire werden enkele boeken uitgebracht die nader ingaan op het Jodendom.

Gemakshalve worden Joden en hun leef- en geloofswijzen nogal eens bekeken vanuit een christelijke perspectief. In Licht op Jodendom, geschreven door Norman Solomon, wordt een vergelijking met het christendom losgelaten en wordt op een ‘Joodse manier’ verteld hoe de verschillende aspecten en elementen van het Jodendom met elkaar verweven zijn. Maar de historie ontbreekt niet in dit boek en er wordt over het ontstaan van het christendom en het uiteengaan van het christendom en het jodendom het nodige gezegd.

Wie wil genieten van de typisch joodse wijsheid, zo bekend van de chassidisch joden, moet beslist eens ter hand nemen het boek Bidden met de benen, een bloemlezing uit het werk van Chajim Bloch.

De chassidim, vrome Joden in het Oost-Europa van de achttiende eeuw, richtten hun gebeden tot God, niet door het gebruikelijk reciteren uit de Thora, maar in de vorm van zang en dans. Bidden met de benen is een kostelijk boek vol korte verhalen met veel humor en een diepe wijsheidsgrond.

Tot slot een boek dat, voor wie de schrijver kent, eigenlijk geen verrassing zal zijn: een werk over het samengaan van het vrouwelijke en het mannelijke, ’…en de twee zullen één zijn.’, geschreven door Jacob Slavenburg. Na alle voorafgaande publicaties van Slavenburg kennen we zijn geobsedeerdheid wat betreft dit kernthema in het scheppingsmysterie: het samengaan der ogenschijnlijke tegendelen. Het boek, waarin veel inmiddels bekend zal voor komen, bestaat uit drie delen. In het eerste deel gaat Slavenburg in op de uiterlijke geschiedenis van de mens en zijn beelden over het mannelijke en het vrouwelijke, te beginnen bij het archetypische beeld van de grote Moedergodin. Dan volgt een speurtocht naar de oorsprong van de schijnbare dualiteit, naar de beweging achter de historische feiten. Het derde deel gaat dan over de verbinding van alles met alles. Alchemie, tweelingzielen, Jung’s animus en anima, ze komen alle aan bod. ‘De weg die ons voert via de dualiteit zal ooit eindigen op het punt waarop er een volledig bewustzijn zal zijn van de eenheid in onszelf. Als ondeelbaar onderdeel van de totale eenheid’, concludeert Slavenburg.

Al met al een boeiend en samenvattend boek voor de naar eenheid zoekende mens, hoewel ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat Jacob Slavenburg, met bekende ingrediënten een nieuw gerecht heeft bereid.

In liefde leven - Hein Stufkens (Ankh-Hermes ƒ 24,50)

Liefhebben zonden voorwaarden - Paul Ferrini (Ankh-Hermes ƒ 27,50)

Gewekt door het licht Ken Carey (Altamira ƒ 29,90)

De integratie van wetenschap en religie – Ken Wilber (Servire ƒ 49,50)

De Tarot en de Bijbel – Onno Docters van Leeuwen (Servire ƒ34,50)

Licht op het Jodendom – Rnorma Solomon (Servire ƒ 34,50)

Bidden met de benen – Gottfrid van Eck (bew.) (Servire ƒ 34,50)

…en de twee zullen één zijn. – Jacob Slavenburg (Ankh-Hermes ƒ 29,50)