VKVisie
Tijdschrift van de Vrij-Katholieke Kerk in Nederland

Vorige Home Boven Volgende

Het spiegelbeeld van God

Een nieuw boek van pr. Johan Pameijer

Een prachtig, goed leesbaar boek vol verrassende inzichten. Dit is een eerste schriftelijke kwalificatie uit deskundige hoek van het nieuwe boek "Het spiegelbeeld van God" van onze Raalter priester Johan Pameijer, dat begin oktober bij uitgeverij Ankh-Hermes verschijnt. De bekende godsdiensthistoricus Jacob Slavenburg schreef een voorwoord bij dit boek, waarover in de Najaarsaanbieding 1999 van Ankh-Hermes het volgende te lezen stond.

Het verdwijnen van de ziel uit onze aandacht is de tragiek van onze tijd. Al te zorgeloos gingen de religies mee met de fixatie op het uiterlijk en verloren de ziel uit het oog. Toch is religie een aangelegenheid van de ziel. Met de mythologie bezit religie een prachtig hulpmiddel om het heilige opnieuw te ontdekken. Zelfs tegenwoordig beschikken we met de Mariaverering over een levende herinnering aan de oude vruchtbaarheidsgodsdiensten, waarin het beeld van de Grote Moedergodin centraal stond. Onder talrijke namen kwam zij voor in de mythen van vele volkeren. In haar vereerde men de wereldziel, die eens in een duister verleden van de goddelijke Geest was afgescheiden. Dit spirituele spiegelbeeld van God verdeelde zich in myriaden individuele zielen, die in hun collectieve onbewuste het beeld meedroegen van de godin, op zoek naar haar goddelijke echtgenoot. Dit proces is uitgedrukt in talloze mythen. Stuk voor stuk lijken zij uitdrukkingen van de ziel en moedigen zij ons aan om beter naar de innerlijke stm van ons zielebewustzijn te luisteren.

"Het spiegelbeeld van God" gaat ƒ39,50 kosten en is aan te schaffen via de auteur en uiteraard verkrijgbaar in iedere boekhandel. Evenals in twee vorige boeken van Johan Pameijer ("Symboliek in de evangeliŽn" en "De mythe van Christus") staat achterin "Het spiegelbeeld van God" een adressenlijst met alle telefoonnummers van Vrij-Katholieke Kerken in ons land.