VKVisie
Tijdschrift van de Vrij-Katholieke Kerk in Nederland

Vorige Home Boven Volgende

Vrij-Katholiek Instituut voor Studie

De Vrij-Katholieke Kerk beschikt over een instituut voor opleiding. Momenteel bestaat er in het kader daarvan een basisopleiding en wordt gewerkt aan de opzet voor een bovenbouwopleiding. De basisopleiding is gebaseerd op zelfstudie rond verschillende thema's. De basisopleiding staat open voor leden en belangstellenden en heeft als doel de studie in de mystieke en esoterische gedachtenwereld van de Vrij-Katholieke Kerk gericht en systematisch te stimuleren en te begeleiden.

Enige aspecten van de basisopleiding zijn:

De basisopleiding is opgebouwd uit twaalf modules, elk daarvan bestaat uit enige basisliteratuur en kan aangevuld worden met literatuur naar eigen keuze. Elke module heeft een gemiddelde studiebelasting van ongeveer 80 uur.

Elke module wordt door de cursist afgerond met een werkstuk. Voor het kader van de modules en de literatuur is een handleiding beschikbaar. Daarin staat ook aangegeven hoe werkstukken samengesteld kunnen worden.

In principe is de basisopleiding afgerond wanneer alle modules en de daarbij behorende opdrachten succesvol zijn afgesloten.

De volledige opleiding bestaat uit twaalf modules. De cursist bepaalt door zijn of haar eigen werktempo de duur van de cursus.

Driemaal per jaar komen de cursisten met leden van de Raad voor de Opleiding en eventueel gastdocenten bijeen. Deze bijeenkomsten dienen als ontmoeting, het delen van verworven inzichten en het verdiepen daarvan.

De opleiding wordt in de gemeente begeleid door een van de leden van geestelijkheid. De Raad van de Opleiding bestaat uit mgr. Ph. Draaisma en de priesters J. Pameijer en F. Evelein. Vanuit de Raad van de Opleiding krijgt een cursist een mentor toegewezen. Deze helpt bij de studie, neemt werkstukken met de cursist door en heeft contact met de cursist tijdens de studiebijeenkomsten.

De thema's van de twaalf modules zijn: Godsbegrip en het universele panorama; Esoterische symboliek in Christendom en mythologie; de zielereis en het pad van heelwording; de universele Christus, Christus de avatar, Christus in de mens; Psychologie van de geestelijke mens; Mensen en engelen; de inwijdingsweg in het (kerkelijk-) jaar; Genezing; de Oude Wijsheid en Gnosis; Meditatie; Innerlijke Scholing; de H. Mis in de V.K.K. en verwante thema's.

De eerstvolgende bijeenkomst van de opleiding is op 24 juni a.s. Deze dag zal worden gehouden in de kerk van de gemeente te Naarden, Meentweg 9.

Het voorlopige programma is:

10.30 opening van de dag

10.45 - 11.45 presentaties in kleine groepjes

11.45 - 12.30 bespreken algemene punten t.a.v. de presentaties en de studie

12.30 - 13.15 lunchpauze

13.15 - 13.45 inhoudelijk thema "Het licht van de ziel"

13.45 - 14.45 werken in teams

14.45 - 15.00 theepauze

15.00- 16.00 plenaire bespreking en discussie

Voor informatie over inhoud van en deelname aan deze opleiding kunt informatie aanvragen bij het secretariaat van de opleiding: dhr. A.J. Olree, Rodenrijseweg 239, 2651 BR Berkel Rodenrijs, 010- 5112062.