VKVisie
Tijdschrift van de Vrij-Katholieke Kerk in Nederland

Vorige Home Boven Volgende

Een gouden graal
van broederschap en inzicht

– ervaringen deelnemers vier jaar Gouden Licht –

Leni van der Steen

Het is alweer vier jaar geleden dat informatie werd verspreid voor een cursus Innerlijke Scholing Gouden Licht o.l.v. e.a. priester uit Den Haag Frits Evelein samen met Willy Evelein en Renée Bost. In september 1998 is deze scholing van start gegaan. Een vrij grote groep van 32 personen stapte in het diepe, niet precies wetend wat hun te wachten stond. Een groep die in de loop der jaren groeide, naar elkaar en naar binnen. Van deze groep doet een groot deel al vier jaar mee. Elk jaar kwamen er weer mensen bij en vielen mensen af, maar de totale deelname groeide gestaag. Een tweede groep werd erbij gevormd. Inmiddels hebben meer dan honderd mensen uit bijna alle kerkgemeenten zich laten scholen in Gouden Licht.

Een Gouden Licht dag begint om 10.30 uur en is om 16.30 uur afgelopen. Soms wordt om 17.00 uur nog een Heilig Lof opgedragen om het geheel af te ronden. Elke bijeenkomst wordt geopend en afgesloten met wat de graalmeditatie is gaan heten. Bij deze meditatie die zo'n 10 minuten duurt, stemmen we ons als deelnemers van het Gouden Licht af op de dragende kracht van de Moeder en de dynamische kracht van de van de Goddelijke Vader. We maken ons bewust van het stralende licht van onze ziel. Wij verbinden ons in liefde met alle lichtwerkers en visualiseren daarbij een gouden licht dat onze harten verbindt, beseffend dat het Ene leven in alles aanwezig is. Zo vormen wij met elkaar een levende graal. Wij bieden deze graal aan aan de engelen, waarbij de zeven aartsengelen speciaal worden benoemd, door deze aan te roepen om de graal te gebruiken als een kanaal voor licht en bezieling in de wereld. Tot slot wordt het licht dat wij zijn en ontvangen bekrachtigd met de woorden "Laat het licht schijnen".

In de ochtend is er een kerkworkshop. Onderdelen van de mis worden besproken om de deelnemers meer inzicht te geven in de betekenis en de achtergronden van de rituelen. Zo wordt het mogelijk om nog meer als innerlijk kanaal en als actieve lichtwerker mee te bouwen in het lichtwerk van de diensten van de V.K.K.

Tussen de middag is er een pauze, waarin sommige deelnemers naar het strand lopen dat op ca. tien minuten loopafstand van de kerkgemeente Albaan ligt. Het middagprogramma heeft betrekking op het eigen leven en de eigen innerlijke groei. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een scala aan werk- en interactievormen. Deze ervaringen worden gedurende de middag intensief met elkaar uitgewisseld. De leden van de groep die de naam Vuur heeft gekregen hebben het laatste jaar onderling aan elkaar workshops gegeven, met als doel het ontdekken en ontwikkelen van de eigen kwaliteiten om deze te kunnen inzetten voor het werk in de V.K.K. De dag wordt afgesloten met de graalmeditatie en dan wordt het licht dat gedurende de dag ontvangen en getransformeerd is uitgezonden over de wereld om heling te brengen waar nodig.

Als deelnemers van Gouden Licht vroegen wij ons af hoe het komt dat wij zo weinig naar buiten treden met onze vaak bijzondere ervaringen. Komt dat door het innerlijke proces waar je niet zo gauw mee naar buiten komt? Toch hebben wij nu de behoefte gevoeld om te laten zien wat ons bezighoudt, vormt en bezielt. Wat is de drijfveer dat zo velen uit alle delen van het land de moeite nemen om zoveel zaterdagen af te reizen naar Den Haag. Daartoe heb ik aan alle huidige deelnemers van Gouden Licht Vuur en Kelk (53 personen) vijf vragen toegestuurd. Deze vragen zijn in groepen beantwoord en de antwoorden heb ik uiteindelijk samengevoegd tot één collectief antwoord. Als deelnemers van Gouden Licht willen wij u graag deelgenoot maken van onze ervaringen.

Wat bekent het Gouden Licht voor mij?
"Het Gouden Licht is een manier om zowel esoterisch, spiritueel als geaard bezig te zijn. Door de bijzondere uitleg over aspecten uit de Heilige Mis, worden de mysteriën intens beleefd die ‘s zondags op het altaar uitgevoerd worden. Door deelname aan Gouden Licht kun je geestelijk groeien zonder te gaan ‘zweven‘."

"Het Gouden Licht is ook een rustpunt in het leven, van waaruit je gestimuleerd wordt om verder te gaan. Het geeft – met het Vrij-Katho-lieke gedachtegoed als basis – de mogelijkheid om sterk bij jezelf naar binnen te gaan. Samen kunnen we ons daarna vanuit onze aardse tegenwoordigheid zien als ‘lichtwerkers‘ die positieve energie genereren en de wereld inzenden."

"Een cursus waar je leert om op een praktische manier met spiritualiteit om te gaan en samen met verwanten een groter bewustzijn te ontwikkelen."

"Het is een verbond en broederschap, waarin we samen inspiratie opdoen en energie verzamelen en uitzenden over de hele wereld. We vormen een sprankelende, levendige gemeenschap, waarin ieder zijn of haar specifieke gaven kan ontplooien."

"Je gedragen voelen door de schaal van de Graal."

"Samen de graalmeditatie doen, d.w.z. de aarde en hemel in mij verbinden, en mij met de harten van de groepsgenoten verbinden, zodat er een helend en geïnspireerd veld van licht en liefde ontstaat dat me heel stil en open maakt voor wat is."

"Ik heb heel veel mogen leren door alles wat in de verschillende jaren werd aangedragen door Frits en Willy Evelein, Renée Bost, Frida Draaisma, Jacqueline Elffers, Theo Mensink en Hannie van Dijk en eigenlijk door iedereen."

"Gouden Licht betekent voor mij o.a. een verdieping van mijn eerdere inzichten in de esoterische achtergronden van de Heilige Mis en een daardoor helderder zien en ervaren van de samenhang ervan met de geestelijke natuur van de mens. De cursus is overgoten met een dynamisch sausje van eigentijdse vormgeving waarbij naast inspirerende uitleg over onderdelen van de mis gebruik wordt gemaakt van diverse creatieve werkvormen (zowel individueel als interactief) zoals bijvoorbeeld tekenen en visualisatie en het werken in subgroepjes."

"De bijeenkomsten worden als verrijkend ervaren. Vooral het ochtendgebeuren in de kerk (Kelkgroep) maakt diepe indruk en de bevindingen zijn dat er een verdieping van het geloof optreedt door de achtergronden die je te horen krijgt. Je kunt ook als het ware even in de huid van de priester kruipen en ervaren wat hij en de misdienaars voelen."

"Het Gouden Licht geeft mij de bevestiging dat ik in de V.K.K. op de juiste plek ben voor mijn rustpunten en spirituele ontwikkeling en meer inzicht en gevoel krijg wat de betekenis van de Heilige Mis is, vertrouwen in de Grote kracht en vertrouwen in de kracht in mijzelf. Een waar groeiproces in verwondering, ontroering en Liefde."

"Bij het Gouden Licht ontmoeten wij onszelf en elkaar in een sfeer van ruimte, veiligheid en inspiratie. Ik benadruk: er is zeer veel geestelijke ruimte, zeer veel veiligheid en zeer veel inspiratie: zichtbaar en onzichtbaar. Het is een voorrecht als lichtwerker te mogen functioneren in de graalmeditatie en mij daarmee verbonden te weten met het Universum."

"De waarde van de Gouden Licht cursus zit voor mij hierin dat het priesterschap dat wij allemaal in ons hebben, heel sterk wordt aangeraakt en in beweging gebracht. Zowel voor mannen als vrouwen overigens! Daar zit voor mij alles in."

Hoe ervaar ik de bijeenkomsten?
"De bijeenkomsten worden als heel warm, gezellig, prettig, inspirerend, vertrouwd en verrijkend ervaren. Er heerst een sfeer van veiligheid, vertrouwen en acceptatie."

"De bijeenkomsten zijn professioneel opgezet. Ik heb geleerd dat vooral door het ‘doen’ en ‘ervaren’ ik kennis heb gekregen die mij helpt mij verder te verdiepen."

"Het was een feest om iedere keer te mogen en te kunnen gaan, je te verwonderen over wat werd aangedragen, en deel uit te maken van een broeder/zusterschap die je helemaal oplaadt."

"Het was een uitdaging om ook zelf, of met anderen, aan de slag te gaan en te onderzoeken hoe jouw kwaliteiten aan anderen konden worden overgebracht."

"Ik heb de bijeenkomsten ervaren als bezielend en enthousiasmerend, waarin door de warmte van de voorwaarden scheppende sfeer ik mij voelde uitgenodigd, aangemoedigd en uitgedaagd om mijzelf éénlijnig vanuit lichaam, ziel en geest neer te zetten. De bijeenkomsten vormden een bijzondere en een gedegen opgebouwde gelegenheid om unieke persoonlijke kwaliteiten te verbinden met het universele scheppingsproces, wat een richtinggevend en vooral stimulerend effect heeft gehad op mijn persoonlijke ontwikkeling."

"Aan de afsluitingen van een Gouden Licht seizoen heb ik zeer goede herinneringen. Eerst was dat één dag, later een afsluitweekend op het Internationaal Theosofisch Centrum in Naarden met beide groepen van Gouden Licht, waar de bijzondere energie zo prachtig aansloot bij onze groep. De laatste keer vertegenwoordigden zeven groepen de zeven stralen, waarbij prachtige straaltempels zijn gebouwd. Om dit met elkaar te mogen doen en ervaren is niet onder woorden te brengen. Ook herinner ik mij nog een afsluiting in Den Haag, in de verheugende aanwezigheid van onze bisschop Philip Draaisma, waar wij met de hele groep een grote mandala op het strand hebben gemaakt. Rondom deze prachtige mandala versierd met schelpen is het cursusjaar afgesloten met de graalmeditatie onder begeleiding van wind- en zeegeruis."

"Intens, verrijkend en verdiepend. Ook vertrouwd: je mag gewoon jezelf zijn en het op je eigen manier doen. Je komt thuis bij jezelf. Met elkaar wordt een enorme energie opgebouwd, die uren later nog omringend is. De kerkworkshop ‘s ochtends is daarbij ondersteunend en bemoedigend. Het geeft tijd en ruimte om alles wat er ‘s zondags in de kerk gebeurt op een intensieve, directe en persoonlijke manier op je te laten inwerken."

"Een thuiskomen."

"Hard werken. Soms het gevoel uit mijn voegen te barsten. Oefeningen komen dicht bij mezelf, ik ervaar wel dat dat nodig is. In de ander leer ik mijzelf kennen."

"Het gevoel dat alle zaterdagen en afsluitende weekenden gewerkt werd met zuivere energie, waaraan wij ons konden laven. Een reine, zuivere energie, die wij mochten meenemen om mee verder te gaan, zowel naar binnen als naar buiten."

Waartoe hebben de bijeenkomsten bijgedragen?
"Gouden Licht draagt ertoe bij dat je de inhoud en de pracht van de H. Mis vanuit een ander, bewuster perspectief kunt gaan zien. Het laat ook zien en ervaren dat alles Een is, dat alles afkomstig is uit Dat en teruggaat naar Dat. Bewustwording van het Goddelijke in alles. En omdat de bijeenkomsten ook bijdragen aan het ontstaan van een hechtere band tussen de groepsleden, genereert Gouden Licht ook een collectieve kracht naar buiten die sterker is dan de kracht van de individuele mensen bij elkaar. Een wederzijdse inspiratiebron."

"De bijeenkomsten hebben ertoe bijgedragen dat mensen zich beter durven te uiten als het om ervaringen en gevoelens gaat. Ze dragen bij aan het innerlijk proces. Ze hebben gestimuleerd in het vergaren van kennis en het onderzoeken daarvan en dit heeft mensen vaardigheden bijgebracht als het gaat om het werken met groepen."

"Het geheel bij mij heeft bijgedragen om naar binnen te kijken en te voelen wat woorden, symbolen e.d. in mij oproepen. Een kelk te zijn is iets anders dan een kelk te zien, een tempel te zijn is iets anders dan een tempel (kerk) binnengaan. Dit is een proces dat aarzelend op gang komt."

"Het helpt mij om de dagelijkse meditatie te doen."

"Aan het gevoel dat we de kerk aan het opbouwen zijn van uit ons eigen innerlijk. De bijeenkomsten geven zelfvertrouwen, de durf om je eigen denkwereld te laten zien, je hart uit te dragen."

"Door deel te nemen aan de ontwikkelingsweg van het Gouden Licht ben ik me meer bewust geworden van mijn mogelijkheden. Het heeft me zekerder gemaakt."

"Het heeft mij op het spoor en in aanraking met veel, mij onbekende werelden gebracht. Met name de achtergronden van de mis, de sacramenten , het Innerlijk Bestuur van de wereld en de engelen."

"Ik geloof dat ik zo nu en dan de kerk eens zou bezoeken maar zeker nooit actief lid zou zijn geworden als ik niet mee zou hebben gedaan met het Gouden Licht. Het heeft mij inzicht gegeven in de waarde van de diensten en de waarde die dat weer heeft voor mijn eigen spirituele groei door het bewust te beleven."

"De bijeenkomsten hebben mij een nieuwe basis gegeven. Zij hebben voor mij heel veel betekend, waardoor ik mij echt thuis kan voelen in de V.K.K."

"We openen ons zowel voor de verbinding met de engelen als met de medemens en dat geeft zo’n chemie, de Al-chemie… de vreugde en de liefde en het licht konden volop stromen."

"In mijn persoonlijke groeiproces hebben de bijeenkomsten bijgedragen tot een diepere bewustwording en bekrachtiging (empower-ment) van mijn talenten en mijn behoefte versterkt om deze kwaliteiten actief om te zetten voor mijn eigen kerkgemeente en het werk van de V.K.K. in de wereld."

"Mij heeft het gebracht dat ik, bij het ervaren van mijn grenzen, er niet bang voor terugdeins, maar op een juiste wijze vorm weet te geven aan wat mij innerlijk beweegt. Het is voor mij een vrij bijzondere ervaring om me in zo’n grote groep veilig genoeg te voelen. Ik laat me zien zoals ik ben, in een heel spontaan gebeuren. De vreugde die ik daaraan beleef is groot."

"De bijeenkomsten brengen je op een dieper niveau tijdens de Heilige Mis en je wordt gemotiveerd licht in de wereld te brengen. Dit wordt ook ervaren in het dagelijks leven. Je gaat veel meer functioneren op zieleniveau. Mijn ervaring is dat er in het vorige jaar een sterkere persoonlijke groei was, dit komt waarschijnlijk omdat alles helemaal nieuw was voor mij."

Hoe belangrijk is voor mij de ontmoeting met mensen uit andere kerkgemeenten?
"Het ontmoeten van mensen uit andere kerkgemeentes is heel belangrijk. Het vergroot het gevoel van eenheid. Het kan weer nieuwe gezichtspunten en visies opleveren. Het bundelen van krachten is belangrijk. De ervaring is ook dat onze kerk meer is dan een aantal afzonderlijke kerkgemeentes."

"Het verbreedt je horizon, maakt je rijker, het is van groot belang levendige verbindingslijnen te voelen met andere kerkgemeenten."

"Ja dat is zeker belangrijk. De kerk is op zich al niet zo groot, en het is heel fijn om mensen te leren kennen, die zich met dezelfde dingen bezig houden. Het stimuleert om ook eens bij andere gemeenten te kijken, of mensen uit je eigen vriendenkring naar een gemeente te verwijzen die bij hen in de buurt is. Dat doe je sneller als je daar zelf ook mensen kent."

"Dit geeft draagvlak en uitwisseling. Het geeft mij het gevoel samen ergens aan te werken."

"Het is voor mij inspirerend om andere leden uit de provincie te ontmoeten en met hen samen te werken omdat het gevoel van ‘broeder-schap’ erdoor versterkt wordt. Het is een vorm van ‘bruggen bouwen’ in etherische stof naar andere gemeenten. De ontmoeting zie ik als fundamenteel ondersteunend om de ‘Tempel’ van de V.K.K. te helpen ‘grondvesten’ in de wereld en zo haar missie vorm te geven."

"Ik realiseer me graag en vaak dat we een landelijke/wereldkerk zijn. Dat besef wordt nu concreter, in het beter leren kennen van een aantal nieuwe mensen."

"Je ziet dat er ook in andere kerkgemeentes een zelfde behoefte heerst om in het geloof te groeien en het is fijn te horen hoe het er in andere kerkgemeentes aan toe gaat."

"Uitwisseling en groei door met vrijwel onbekende mensen toch tot diepgaande gesprekken te komen, die voorbij het alledaagse gaan. Daardoor groeit de blijdschap omtrent de
V.K.K."

"Je leert mensen beter kennen als je een hele dag samen doorbrengt, dus ontstaan er vriendschappen. Door de workshops komen soms heel persoonlijke dingen naar voren die je met mensen deelt en dat maakt dat je een sterkere band krijgt met die mensen."

Hebben de bijeenkomsten bijgedragen in mijn houding naar mijn eigen kerkgemeente toe?
"Het heeft geleid tot het gelijk actief meedoen in de gemeentemiddagen en tot het kunnen geven van mening en uitdragen van kennis als daar om gevraagd wordt."

"Mijn houding is kritischer, daarnaast positiever en vrijer. Samen vormen we de KERK, door de Geestelijkheid geleid. De geestelijkheid heeft zo de mogelijkheid zich gesterkt te voelen door actieve leden en belangstellenden."

"De workshops van het Gouden Licht hebben voor mij de beleving van de mis toegankelijker gemaakt en meer bewust. Dit heeft er zeker toe bij gedragen mij thuis te voelen in de mis in onze eigen gemeente. De vriendschap en openheid die wij in het Gouden Licht leren ontdekken en ondervinden werkt ook in onze eigen gemeente."

"Ze hebben zeer zeker het proces versneld waardoor ik inmiddels bezig ben met het voorbereiden van alweer de vijfde gemeenteavond."

"Ik laat me meer zien in mijn eigen kerkgemeente. En het is altijd waar: als je zelf iets positievers uitstraalt, krijg je dat ook terug."

"Het zoeken naar een geloofsvorm die bij je past heeft ons beiden bij de VKK gebracht en het enthousiasme van Frits en Willy heeft er wel toe bijgedragen dat je dit geloof volledig kunt ervaren. Beiden komen wij bij Albaan. Zelf sta ik zo achter dit geloof dat ik vorig jaar lid geworden ben en mij opgegeven heb als kandidaat voor de functie van penningmeester. Als ik niet volledig achter Albaan stond had ik dit zeker niet gedaan."

Bij sommigen is de houding naar de eigen kerkgemeente niet veranderd. Anderen hebben door de kracht en warmte en energie die er tijdens Gouden Licht ontstaat het besef gekregen dat men dit in de eigen kerkgemeente eigenlijk wel wat mist. Het Gouden Licht kan een inspiratiebron zijn om dit mee te nemen naar de eigen kerkgemeente en er daar wat van over te dragen.

Ik wil deze sfeertekening vol met ervaringen over het deelnemen aan het Gouden Licht graag afsluiten met een uitspraak van een van de deelnemers: "Adviseer kerkleden en belangstellenden naar de cursus Gouden Licht te gaan. Het ontwikkelt het besef dat je met elkaar de kerk vormt. Samen sta je sterk."

NB: Deze tekst is uit reacties van de deelnemers aan het Gouden Licht samengesteld door Leni van der Steen.